Hapat praktikë drejt një lidhjeje të shëndetshme – Pjesa e tretë

  • Posted by Admin i Next
  • On 29/04/2021
  • 0 Comments
  1. Merr kohë mjaftueshëm për ta njohur. Mos u nxito!

Disa prej jush do ta urrejnë këtë këshillë, por të gjithë duhet ta pranojmë se mund të kalojmë më shumë kohë në njohje para se të martohemi. Është pothuajse e pamundur të shkosh drejt martesës kur martesa nuk është akoma në radar. Ju tashmë mund të ëndërroni për martesë, por a është realiste që të dy mund të martoheni së shpejti? Këshilla është të presësh derisa të martohesh me bindje të plotë me të në tetëmbëdhjetë muajt e ardhshëm.

  1. Mos lejoni që mendja juaj të martohet me të përpara se e gjithë pjesa tjetër të mundet. 

Ndërsa kjo mund të duket se është shumë më e zakonshme në mesin e vajzave, duhet të pranohet se nuk është ekskluzivisht një problem femëror. Trajektorja e të gjitha romancave me të vërtetë të krishtera duhet të jetë martesa, kështu që nuk duhet të na habisë që ëndrrat dhe pritjet tona – zemrat tona – shpërthejnë përpara gjithçkaje tjetër. Thjesht nuk është aq e vështirë të imagjinohet se si do të dukeshin fëmijët tanë, ose ku do të bënim pushime së bashku, ose si do të funksiononin pushimet familjare, ose çfarë lloj shtëpie mund të blinim. Dhe ashtu si seksi, të gjitha këto gjëra mund të jenë me të vërtetë të mira, të sigurta dhe të bukura, por në kontekstin e një besëlidhjeje.

Shpesh janë thënë me qëllime të mira, por pa unazë – dhe pa unazë, rezultatet mund të jenë shkatërruese. Ecni me ritme në çdo aspekt të marrëdhënies – emocionale, shpirtërore, fizike. Ruani zemrën dhe imagjinatën tuaj që të mos mbarojë përpara angazhimit tuaj aktual.

  1. Përfshini Këshilltarët e Perëndishëm.

Ashtu si në çdo fushë tjetër të jetës sonë të krishterë, ne kemi nevojë për trupin e Krishtit ndërsa mendojmë se me kë të dalim, si të takohemi dhe kur të martohemi.

Siç thotë Fjalët e Urta 19:20: “Dëgjo këshillën dhe prano mësimet që ti të bëhesh i urtë, për kusurin e ditëve të tua.” Duke u këshilluar me shokë ose anëtarë familjeje që janë të pjekur—ju përfitoni nga përvoja dhe perspektiva e tyre. Dikush që ka ecur shumë më tej në rrugën ku ju po shkelni mund të japë njohuri të çmuara.

Për më tepër, ngaqë ata nuk janë aq afër hollësirave dhe emocioneve, mund të ofrojnë një pamje të madhe në perspektivë. Ata mund të jenë të aftë të dallojnë pikat e forta dhe të dobta në marrëdhënien tuaj shumë më shpejt se sa ju. Ata gjithashtu mund të jenë të aftë për t’ju ndihmuar të zgjidhni emocionet tuaja dhe të merrni një vendim të qartë.

Do të gjejmë siguri me një bollëk këshilltarësh (Prov. 11:14). Ka rëndësi që ju të kërkoni një këshilltar të perëndishëm, i cili do t’ju tregojë se çfarë keni nevojë të dëgjoni, jo për dikë që ju thotë atë çfarë doni të dëgjoni.

Si përfundim nëse doni të shijoni parimet e këtij studimi, mund të lexoni Zanafilla 24. Por parimi që nuk duhet harruar kurrë është:

Lutu dhe lutu dhe lutu. (Zan. 24:12)

Mos filloni kohë njohje pa u lutur dhe mos ndaloni të luteni ndërsa jeni duke pritur.